خیلی از مردم احساس می کنند شکلات تاثیراتی روی خلق و روحیه دارد .خیلی از ما خیلی وقت ها ولع فراوانی برای خوردن شکلات داریم .ولی آیا تاکنون فکر کرده اید که شکلات ممکن است باعث تشدید اضطراب شود؟ در مقاله ای در سایت علمی third age در مورد ترکیب شکلات آمده است که ترکیبات مختلفی در شکلات وجود دارد .دو تا از آنها فنیل اتیل آمین (phenylethylamine) و تئو برومین (theobromine) می توانند باعث اثرات متناقض در خلق و روحیه ی فرد شوند:

فنیل اتیل آمین می تواند فرد را از نظر خلق و روحیه بالا ببرد ،اما در بعضی موارد تاثیر عکس هم دارد ،تئو برومین که فرمی از کافئین است بعنوان یک ضدافسردگی طبیعی عمل می کند اما نمی تواند در مقابل تاثیر ات منفی فنیل اتیل آمین مقابله کند .

فنیل اتیل آمین
فنیل اتیل آمین ماده ای شیمیایی در بدن است که اثراتی شبیه آمفتامین ها دارد . محققین اعتقاد دارند بدن انسان هنگام عشق ، فنیل اتیل آمین آزاد می کند که باعث خلق و روحیه ی بالا در زمان عشق می شود .زمانی تصور می کردند که شکلات همین حالت را به خاطر وجود فنیل اتیل آمین در فرد ایجاد می کند ولی تحقیقات اخیر نشان می دهد که فنیل اتیل آمین موجود در شکلات متاسفانه پیش از اینکه به مغز برسد و اثر گذار باشد تجزیه می شود .همچنین گفته می شود فنیل اتیل آمین باعث ایجاد میگرن و سردرد های دیگر می شود . این ماده باعث گشاد شدن عروق مغز و در نتیجه سردرد می شود البته این اثر در همه ی افراد اتفاق نمی افتد .اثرات آمفتامینی فنیل اتیل آمین باعث ایجاد تناوب در خلق می شود .این ماده ابتدا باعث بالارفتن خلق و روحیه می شود ولی متعاقب آن این حالت افت می کند و خلق از وضعیت قبلی نیز پایین تر خواهد بود .البته مجدداٌ تاکید می کنیم که اینکه فنیل اتیل آمین موجود در شکلات اساساً به مغز می رسد یا پیش از رسیدن به مغز تجزیه می شود هنوز کاملاً واضح نیست .

تئوبرومین
تئوبرومین یک آلکالویید است با قدرت تحریکی یک دهم کافئین .تئوبرومین موجود در کاکائو 7 بار کافئین موجود در آن است .با اینکه تئوبرومین اثر تحریکی کمتری از کافئین دارد اما می تواند باعث ایجاد تپش قلب شود . در افرادی که مرتباً شکلات مصرف می کنند نرسیدن تئوبرومین به بدن می تواند باعث ایجاد میگرن شود .



در حاشیه باید اضافه کرد که تئوبرومین برای حیوانات سمی است و چند گرم از شکلات تلخ می تواند یک سگ چند کیلویی را بیمار کند .

کافئین
ماده ی دیگر موجود در شکلات کافئین است .کافئین می تواند باعث مشکلات خواب ، اضطراب و سوزش قفسه ی سینه شود .همچنین می تواند منجر به اختلال در تمرکز و بیقراری شود .در افرادی که عادت به مصرف مرتب کافئین دارند قطع مصرف می تواند باعث سردرد و خستگی زودرس شود.

تیرامین
تیرامین اسید آمینه ی دیگری است که در شکلات وجود دارد و میتواند باعث تنگی و گشادی عروق شود . این امر می تواند باعث ایجاد سردردهای مبهم در فرد گردد . گرچه ممکن است تیرامین موجود در شکلات متغیر باشد و منجر به اثراتی بشود یا نه .

شکر
بیشتر شکلاتها مقادیری از شکر دارند .اثرات شکر بر خلق و روحیه مورد بحث است .برخی از محققین معتقدند مصرف شکر می تواند باعث افزایش سروتونین (و طبعاً افزایش روحیه و بالا رفتن خلق شود) . برخی معتقدند با مصرف شکر فراوان انسولین ترشح می شود که باعث افزایش در خلق و روحیه می شود و فرد شادتر می شود اما در طرف مقابل کمی بعد با پایین رفتن قند خون و ترشح ادرنالین و کورتیزول فرد دچار علایم اضطراب خواهد شد.



بخوریم یا نخوریم؟
با وجود اینهمه مطالب متناقض در مورد شکلات احتمالاً نمی توانید تصمیم بگیرید که خوردن شکلات مفید است یا مضر.مانند بسیاری از موقعیت ها باید بررسی کنید که مصرف شکلات چه تاثیری روی روحیه ی شما می گذارد . باید توجه کرد که مصرف کم شکلات هیچ تاثیر قابل ملاحظه ای نمی گذارد ولی مصرف مقدار زیاد آن اثرات روانی با خود همراه دارد .مواد موجود در شکلات می تواند باعث سوزش قفسه سینه، سردرد، بیقراری ، بیخوابی ، افزایش نبض، تغییرات خلق و اضطراب شود . خودتان تصمیم بگیرید.