جام جم آنلاین: پس از آن که هفته گذشته، رئیس سازمان غذا و دارو، وجود مرغ‌های آلوده به سرب را تکذیب کرد، حالا خبرهای تازه از وجود سوسیس و کالباس‌های آلوده در بازار حکایت دارد.

 
 

منبع این خبرها هم افرادی هستند که نمی توان براحتی از کنار حرف آنها گذشت یا آن حرف ها را شایعه یا سیاه نمایی به حساب آورد.

حسینعلی شهریاری، رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در همایش روز جهانی غذا در جمع خبرنگاران عنوان کرده است: به سلامت میوه، سبزی، لبنیات و گوشت مطمئن نیستیم و توصیه می کنم کسی فرآورده های گوشتی مانند سوسیس که در بازار موجود است، مصرف نکند؛ زیرا اطلاعات نگران کننده ای در این زمینه داریم، مگر این که سازمان غذا و دارو اعلام کند سالم است و هر وقت خودشان مصرف کردند ما هم مصرف می کنیم. البته گویا همین اطلاعات نگران کننده ای که شهریاری درباره سلامت سوسیس و کالباس بیان می کند، به گوش وزیر بهداشت هم رسیده است، زیرا روز گذشته، حسن قاضی زاده هاشمی هم در حاشیه همین همایش اعلام کرد که شرایط مطلوبی در حوزه غذا نداریم و با صراحت گفت: تاکنون لب به سوسیس و کالباس نزده ام.اما هر چقدر رئیس کمیسیون بهداشت مجلس و وزیر بهداشت نسبت به توزیع سوسیس و کالباس های آلوده در بازار اظهار نگرانی می کنند، اما از آن سو، رئیس سازمان ملی استاندارد از سلامت این محصولات دفاع می کند و به تسنیم می گوید: فرآورده های گوشتی که مهر استاندارد دارند، مشکلی نداشته و ممنوعیت مصرف ندارند.

گرچه نظام الدین برزگر تاکید کرده که خودش نیز سوسیس و کالباسی که علامت استاندارد داشته باشد مصرف می کند، اما از آنجا که حتی مسئولان نظام سلامت هم نسبت به سلامت سوسیس و کالباس ها تردید جدی دارند، به نظر می رسد این اظهارنظر رئیس سازمان ملی استاندارد را باید به پای دفاع یک رئیس از فعالیت های مجموعه تحت امرش به حساب آورد.

به طور مثال، رسانه ها هنوز فراموش نکرده اند که حدود شش ماه قبل نیز معاون اول رئیس جمهور سابق، رسما به آلوده بودن سوسیس و کالباس های بازار اشاره کرد و گفت: فردی که از هندوستان لاشه های خراب گوشت را به کشور وارد می کند تا با آن سوسیس و کالباس درست کند، هیچ جایی در کشور ندارد. آن مامور گمرکی که این کالا را ترخیص کرده است هم همین طور. وزارت بهداشت باید بر تولید سوسیس و کالباس نظارت کند و با افرادی که در این حوزه خلاف می کنند، بیرحمانه برخورد کند تا ریشه آنها را بخشکاند.

حال با وجود اظهارنظرهای صریح مسئولان ارشد فعلی و سابق نظام، بسختی می توان پذیرفت که حالا در یک بازه شش ماهه، سوسیس و کالباس های موجود در بازار، عاری از مشکل بهداشتی شده باشد و شاید به قول شهریاری، هر وقت رئیس سازمان غذا و دارو خودش این سوسیس و کالباس ها را خورد، آنگاه می شود به مردم بگوییم که آنها نیز از این فرآورده غذایی استفاده کنند.

مشکل فقط در سوسیس های آلوده نیست

روز جهانی غذا بهانه خوبی بود که مسئولان به اظهارنظر درباره سلامت مواد غذایی مختلف بپردازند و بهداشت برخی مواد غذایی مشکوک موجود در بازار، مورد رصد خبرنگاران و مسئولان قرار بگیرد.

داستان فقط به پرسش و پاسخ از سوسیس ها و کالباس ها هم ختم نمی شود و چند وقتی هست که علاوه بر اخبار تولید محصولات کشاورزی با آب فاضلاب، گوشت های آلوده به مواد رادیواکتیو و خبر شیرهای آلوده به وایتکس نیز در صدر اخبار سلامت قرار دارد.

شهریاری خاطرنشان می کند: برای این که کارخانجات شیر ما آلودگی میکروبی خود را پایین بیاورند، کارهای غیرمجاز می کنند و زمانی که از مسئولان وقت پرسیدیم که از آب ژاول(وایتکس) استفاده شده و این شیرها مارک های معروف دارند، اطلاع رسانی درستی نکرده اند.

چندی قبل نیز سازمان نظام دامپزشکی، خبر از توزیع شیرهای خام در بازار را منتشر کرد که حتی وزیر بهداشت هم نسبت به خطرات آلودگی این شیرها هشدار داد، اما آن گونه که از شواهد برمی آید، برخی شیرهای خام پاکتی یا همان شیرهای فله ای در شهر مشهد نیز توزیع شده است.

در واقع معلوم نیست چرا وقتی وزارت بهداشت به عنوان متولی سلامت کشور می گوید که باید این شیرها از بازار جمع شود، اما تولیدکنندگان به این هشدارها اهمیتی نمی دهند و همچنان شیرهای فله ای در سراسر کشور توزیع می شود.

تقابل بین سلامت مردم و فشار دولتی ها

هم اکنون دو مجموعه وزارت بهداشت و سازمان ملی استاندارد، وظیفه نظارت بر تولید و توزیع مواد غذایی در کشور را برعهده دارند.انتظار طبیعی که از سازمان ملی استاندارد می رود این است که در مقابل تولیدکنندگان متخلف بایستد و به عنوان نهادی ناظر و مستقل، تسلیم فشار دولتی ها یا دیگر تولیدکنندگان مجموعه های خصوصی نشود.

اما رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس معتقد است، سازمان ملی استاندارد تحت تاثیر نفوذ و فشار دولتی هاست و نمی تواند عملکرد مستقلی داشته باشد.

شهریاری بر این باور است که ناهماهنگی بین سازمان استاندارد و برخی دستگاه ها وجود دارد و باید افرادی که راجع به استاندارد ها حرف می زنند تحت تأثیر نفوذ دولتی ها نباشند؛ در واقع اگر این نهادهای نظارتی به صورت غیردولتی اداره می شد، بسیاری از مصوبات به دلیل فشار بالادستی ها ناکام نمی ماند.

او حتی با ذکر مثالی توضیح می دهد: در دو سال گذشته نسبت به آلودگی برنج های وارداتی از هند سروصدا به پا شد، اما نتیجه این شد که مدیرکل استاندارد تهران را بازنشسته کردند، چون اطلاعات درست از فلزات سنگین در برنج ها داده بود، اما به هر حال ما وظیفه داشتیم این اطلاعات را به مردم بدهیم و اطلاعات به دست آمده در مورد 13 نوع برنج آلوده از سوی سازمان استاندارد جمع آوری شده بود، اما آنها را مجبور کردند مصاحبه ای بدهند و بگویند که این برنج ها آلوده نیستند، در حالی که واقعیت نداشت.

یعنی اگر مطابق گفته های شهریاری جلو برویم، باید بگوییم که طی سال های اخیر، سازمان ملی استاندارد در تقابل بین فشار دولتی ها و سلامت تغذیه مردم، تسلیم فشارها شده است و در برخی موارد، سلامت گروهی از مواد غذایی را تائید کرده است که در واقع، محصولاتی ناسالم بوده اند و فقط با توزیع گسترده آن، اهداف اقتصادی برخی توزیع کنندگان و تولیدکنندگان تامین شده است.

از سوی دیگر، رئیس سازمان ملی استاندارد، صحبت های شهریاری را تکذیب می کند و می گوید: مسئول سابق سازمان استاندارد تهران برکنار نشده بود، بلکه این مسئول ماموریتش در سازمان استاندارد تمام شده بود، البته فشارها وجود داشت، اما مقاومت انجام گرفت. فشارها همیشه وجود دارد، اما هیچ دولتی توانایی فشار و حق دخالت در کار سازمان استاندارد را ندارد و سازمان استاندارد برای دفاع از حق مردم، مقتدرانه عمل می کند.

ولی جدای از آن که آیا فشار دولتی ها، بر تصمیم های سازمان ملی استاندارد تاثیر می گذارد یا خیر، عملکرد این سازمان در برابر خبر آلودگی برخی مواد غذایی، همواره سیاستی تکذیبی بوده که اعتماد عمومی را هم خدشه دار کرده است.

مثلا طی سال های اخیر، هیچ وقت این سازمان در برابر آلودگی برخی مواد غذایی با علامت استاندارد عذرخواهی نکرده است؛ در حالی که طبیعی است در حجم وسیع، همواره احتمال دارد که سلامت برخی مواد غذایی از کنترل سازمان های ناظر خارج شود، اما سازمان ملی استاندارد هیچ گاه خطاهایش را گردن نگرفته است.